Na voljo smo vam od ponedeljka do petka med 8.00 in 17.00.

Pon – Pet med 8:00 in 17:00

Sesedanje hrbtenice simptomi

Ste se kdaj vprašali, kaj vpliva na vašo telesno višino? Poleg genetike in drugih dejavnikov je ena ključnih komponent dolžina hrbtenice. Da, prav ste prebrali! Dolžina hrbtenice ni samo pomemben dejavnik naše stoječe in sedeče drže, temveč ima tudi presenetljivo povezavo s telesno višino.

Nova raziskava je razkrila, da se dolžina hrbtenice lahko spreminja celo čez dan, odvisno od našega položaja telesa. V sedečem položaju je dolžina hrbtenice dejansko krajša kot v stoječem položaju in sicer za približno 2 do 8 milimetrov. Čeprav se ta razlika morda zdi majhna, pa ima pomembne posledice za naše zdravje, še posebej kadar govorimo o sesedanju hrbtenice.

Zakaj je ta podatek pomemben? Razlog je preprost: hrbtenica je osrednji steber našega telesa, ki zagotavlja podporo in stabilnost. Torej, kaj se zgodi, ko se hrbtenica sesede? In kaj so vzroki za to stanje?

Raziskave so pokazale, da je medvretenčna ploščica, pomembna komponenta hrbtenice, ključni igralec v tej zgodbi. Ta ploščica, sestavljena iz trdega obroča in mehkega jedra, se s starostjo spreminja.

Medvretenčne ploščice so sestavljene iz približno 80 % vode.

Proces, imenovan spondiloza, povzroča izgubo vode in posledično zmanjšanje višine medvretenčne ploščice. To lahko vodi v “potapljanje” ploščice v telo vretenca in nastanek izrastkov na robovih, imenovanih osteofiti.

In kaj sproži ta proces spondiloze? Poleg staranja obstajajo tudi drugi dejavniki, kot so genetika, degenerativne bolezni, poškodbe hrbtenice, prekomerna telesna teža in slaba drža, ki lahko prispevajo k sesedanju hrbtenice.

Sesedanje hrbtenice je kompleksno stanje, ki lahko povzroči bolečino, otrplost, šibkost in druge neprijetne simptome. Razumevanje teh procesov je ključno za preprečevanje in zdravljenje tega stanja.

V nadaljevanju bloga smo raziskali, kako prepoznati simptome sesedanja hrbtenice in kako se spoprijeti s to težavo.

Kateri so prvi znaki (simptomi) sesedanja hrbtenice

Sesedanje hrbtenice, znano tudi kot spondilolisteza, je stanje, pri katerem se eno vretence premakne naprej glede na stanje spodnjega vretenca, kar lahko povzroči različne simptome.

Prvi znaki sesedanja hrbtenice se lahko razlikujejo glede na stopnjo in lokacijo poškodbe, vendar lahko vključujejo različne pojavne oblike.

Najbolj pogost simptom sesedanja hrbtenice je bolečina v hrbtu. Ta je načeloma lokalizirana v spodnjem delu hrbta, vendar se lahko širi tudi v noge.

Obenem je zelo značilen simptom sesedanja hrbtenice tudi omejena gibljivost, pri kateri lahko oseba opazi težave pri upogibanju, obračanju ali nagibanju, zaradi česar se počuti omejeno pri gibanju.

Med ostale, zelo značilne simptome in prve znake sesedanja hrbtenice, sodi še napetost mišic, ki se pojavi, ko mišice okoli hrbtenice postanejo trde. Do tega pride zaradi naravnega odziva mišic na zmanjašano stabilnost v hrbtenici.

Zaradi sprememb v strukturi hrbtenice se lahko pojavijo tudi občutki šibkosti ali utrujenosti, še posebej po daljšem obdobju aktivnosti.

Med ostale simptome sesedanja hrbtenice štejemo še otrplost ali mravljinčenje (»žgoč« občutek v nogah ali stopalih, odvisno od prizadetega območja živčnih korenin) ter izrazito slabšanje simptomov pri izvajanju nekaterih, razmeroma nenapornih fizičnih aktivnosti (dvigovanje, tek ali dolgotrajno sedenje).

Značilne za sesedanje hrbtenice so tudi težave pri hoji, ki se pri nekaterih ljudeh lahko odražajo tudi v izgubi ravnotežja.

Če imate kateregakoli od teh simptomov, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom ali specialistom za hrbtenico, da dobite natančno diagnozo in ustrezno zdravljenje.

Zakaj pride do sesedanja hrbtenice [vzroki]

Do sesedanja hrbtenice pride zaradi različnih vzrokov. Nekatere izmed teh vzrokov imenujemo prirojene dejavnike, ostale pa dejavnike, ki se razvijejo skozi čas.

Starost

Starost je eden od glavnih vzrokov sesedanja hrbtenice. S staranjem se medvretenčne ploščice naravno obrabljajo in izgubljajo vodo, kar lahko vodi v degenerativne spremembe v hrbtenici.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za artritis in mišično-skeletne in kožne bolezni se hrbtenica s staranjem v povprečju skrči za približno 1 cm na desetletje. Vendar se lahko količina krčenja močno razlikuje od osebe do osebe.

Nekateri ljudje morda sploh ne bodo doživeli pomembnega krčenja, medtem, ko se lahko pri drugih hrbtenica skrči za več centimetrov.

Na količino krčenja hrbtenice vpliva več dejavnikov, vključno z genetiko, splošnim zdravjem in načinom življenja.

Genetika

Za sesedanje hrbtenice igra pomembno vlogo tudi genetika, zaradi katere so nekateri ljudje bolj nagnjeni k sesedanju hrbtenice kot drugi.

Določene genetske variacije so povezane s povečanim tveganjem za sesedanje hrbtenice. Te variacije vplivajo na gene, ki so pomembni za razvoj in vzdrževanje hrbtenice, vključno z:

 • Geni, ki sodelujejo pri tvorbi kolagena: Kolagen je beljakovina, ki je bistvena za strukturo kosti in hrustanca. Variacije v genih, ki kodirajo kolagen, lahko oslabijo kosti in hrbtenico, kar poveča tveganje za sesedanje.
 • Geni, ki sodelujejo pri presnovi kosti: Presnova kosti je proces, pri katerem se stare kostne celice razgradijo in nadomestijo z novimi. Variacije v genih, ki sodelujejo pri tem procesu, lahko vplivajo na gostoto kosti in povečajo tveganje za zlome.
 • Geni, ki sodelujejo pri vnetju: Vnetje je lahko škodljivo za kosti in hrbtenico. Variacije v genih, ki sodelujejo pri vnetju, lahko povečajo tveganje za sesedanje hrbtenice.

Več raziskav je pokazalo povezavo med genetskimi variacijami in tveganjem za sesedanje hrbtenice. Na primer:

 • Študija z več kot 10.000 udeleženci je pokazala, da so bile določene variacije v genu COL2A1 povezane s povečanim tveganjem za osteoporozo in zlome vretenc.
 • Druga študija z več kot 5.000 udeleženci je pokazala, da so bile določene variacije v genu VDR povezane s povečanim tveganjem za sesedanje hrbtenice.

Te raziskave kažejo, da lahko genetika igra vlogo pri tveganju za sesedanje hrbtenice.

Viri:

Degenerativne bolezni

Degenerativne bolezni, kot so artritis in osteoporoza, lahko pospešijo obrabo medvretenčnih ploščic, kar poveča tveganje za sesedanjem hrbtenice. Poškodbe hrbtenice, kot so zlomi ali dislokacije, lahko prav tako vodijo do nestabilnosti vretenc in s tem prispevajo k sesedanju.

Prekomerna telesna teža

Prekomerna telesna teža je še en pomemben dejavnik, ki lahko prispeva k sesedanju hrbtenice. Dodatna teža povečuje pritisk na hrbtenico in pospešuje obrabo medvretenčnih ploščic. Poleg tega lahko slaba drža sčasoma obremeni hrbtenico in prispeva k nestabilnosti, kar povečuje tveganje za sesedanje hrbtenice.

Kljub raznolikosti vzrokov je pomembno, da se zavedamo teh dejavnikov in upoštevamo preventivne ukrepe, kot so ohranjanje zdrave telesne teže, izvajanje pravilne telesne drže ter redno izvajanje vadbe za krepitev hrbteničnih mišic.

Kateri ljudje so bolj nagnjeni k sesedanju hrbtenice

Sesedanje hrbtenice je kompleksen proces, ki je delno pogojen genetsko. Raziskave kažejo na možnost zmanjšanja sesedanja z ustrezno telesno aktivnostjo, čeprav ni dokončnega konsenza o vplivu različnih diet, vključno z vnosom kalcija in vitamina D, na to stanje. Mnoge študije nakazujejo, da lahko kajenje in prekomerno uživanje alkohola dodatno prispevata k sesedanju hrbtenice.

Poleg tega so pomembne tudi druge okoliščine, kot je osteoporoza, ki praviloma znižuje višino telesa vretenca in lahko povzroči dodatno sesedanje zaradi osteoporotičnih zlomov. Deformacije hrbtenice, kot so kifoza in skolioza, ki se pogosto pojavijo s starostjo, lahko tudi prispevajo k sesedanju.

Pomembna je tudi drža, ki je lahko pogojena s samopodobo posameznika. Slaba drža lahko poveča pritisk na hrbtenico in pospeši proces sesedanja.

V celoti je treba upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na sesedanje hrbtenice, in se zavedati, da je preprečevanje in upravljanje s tem stanjem lahko kompleksen proces, ki zahteva celostni pristop k zdravju hrbtenice.

https://youtu.be/EK8T4f648wo?si=pOEiTwHEANzG2-Im

Kako se odzvati, ko opazimo simptome sesedanja hrbtenice in česa ne početi

Ko opazite simptome, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom. Najprej poiščite strokovno mnenje. Zdravnik lahko opravi temeljit pregled ter predpiše ustrezne preiskave, kot so rentgenski posnetki ali MRI, da potrdi diagnozo in določi najboljši načrt zdravljenja. Nato izvajajte predpisane vaje in terapije, ki jih je zdravnik predpisal. Vaje izvajajte redno. Ukrepi za krepitev mišic hrbtenice in izboljšanje telesne drže lahko pomagajo stabilizirati hrbtenico in zmanjšati simptome.

Pri jemanju morebitnih predpisanih zdravil bodite dosledni in upoštevanjte navodila zdravstvenega osebja glede prehrane, telesne aktivnosti in drugih priporočil za zdravljenje.

Poleg tega je pomembno vedeti, kaj ne početi, da ne bi poslabšali stanja.

Če opazite simptome, jih ne ignorirajte ali odlašajte s tem, da bi poiskali strokovno pomoč. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje lahko prepreči poslabšanje stanja. Obenem ne nadaljujte zs dejavnostmi, ki povzročajo bolečino. Če določene dejavnosti ali položaji poslabšajo bolečino, se jim izogibajte, da ne bi povzročili dodatnih poškodb ali vnetij.

Kljub temu, če ste športnik, ne začnite z intenzivnimi vajami brez posveta z zdravnikom. Preden začnete z novo vadbeno rutino, se posvetujte s svojim zdravnikom. Neprimerna vadba lahko poslabša stanje hrbtenice.

Spoštovanje teh smernic je ključno za upravljanje s simptomi sesedanja hrbtenice in doseganje najboljših možnih rezultatov zdravljenja.

Katere bolečine v hrbtenici in križu nastajajo zaradi posedanja hrbtenice

 1. Ledvena bolečina: Ena najpogostejših posledic posedanja hrbtenice je bolečina v spodnjem delu hrbta. Ta bolečina se običajno poslabša med gibanjem, kot je upogibanje ali dviganje težkih predmetov, ter lahko povzroči omejitve pri vsakodnevnih aktivnostih.
 2. Izžarevanje bolečine v noge: Zaradi sesedanja hrbtenice lahko pride do stiskanja živčnih korenin, kar povzroči bolečino, ki se širi v eno ali obe nogi. Ta bolečina se lahko kaže kot pekoč občutek, otrplost ali mravljinčenje ter lahko otežuje hojo ali celo povzroči šibkost v nogah.
 3. Bolečine v križu: Poleg bolečine v ledvenem predelu hrbtenice lahko posedanje hrbtenice povzroči tudi bolečine v predelu križa. Te bolečine se običajno pojavijo v spodnjem delu hrbta, nad križem, in se lahko poslabšajo ob dolgotrajnem sedenju ali stoječem položaju.
 4. Kronična bolečina: Posedanje hrbtenice lahko vodi v kronično bolečino v hrbtenici in križu, ki lahko trajno vpliva na življenje posameznika. Kronična bolečina lahko povzroči tudi težave s spanjem, razdražljivostjo ter omejuje vsakodnevne aktivnosti.
 5. Omejen gibljivost: Poleg bolečine posedanje hrbtenice lahko povzroči tudi omejeno gibljivost hrbtenice in križa. To lahko oteži opravljanje vsakodnevnih opravil ter poveča tveganje za nadaljnje poškodbe.

Vse te bolečine lahko močno vplivajo na fizično in psihično zdravje posameznika ter zahtevajo ustrezno zdravljenje, ki lahko vključuje fizioterapijo, zdravila proti bolečinam, terapijo z vadbo in v nekaterih primerih tudi kirurški poseg za stabilizacijo hrbtenice.

Koliko sesedanje hrbtenice prispeva k zmanjšanju telesne višine

Sesedanje hrbtenice je lahko pomemben dejavnik, ki vpliva na telesno višino posameznika. Razlika v višini zaradi sesedanja hrbtenice je odvisna od več dejavnikov, vključno s spolom, starostjo ter stopnjo in lokacijo spondilolisteze.

Študije so pokazale, da se telesna višina bolj zmanjša pri ženskah kot pri moških zaradi posledic sesedanja hrbtenice.

Pri ženskah se od 30. do 70. leta lahko telesna višina na račun “posedanja” hrbtenice zmanjša do 5 centimetrov, po 80. letu pa celo do 7,5 centimetra.

Pri moških se do 70. leta zmanjša za približno 2,5 centimetra, po 80. letu pa lahko tudi do 5 centimetrov. To so povprečne vrednosti, ugotovljene na klinično kakovostnih študijah.

Poleg tega se je pokazalo, da se po 40. oziroma 50. letu telesna višina v povprečju lahko zmanjša od 0,6 do 1,2 centimetra na desetletje zaradi sesedanja hrbtenice. Ta proces je posledica naravnega staranja in obrabe medvretenčnih ploščic, ki se sčasoma izgubljajo vodo in postanejo manjše ter izgubijo na višini.

Individualne razlike so lahko zelo velike, saj lahko vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so genetika, življenjski slog, prisotnost drugih bolezni, stopnja telesne aktivnosti in prehranjevalne navade.

Tudi resnost spondilolisteze in lokacija prizadetega dela hrbtenice lahko vplivata na to, koliko se posameznik zniža zaradi sesedanja hrbtenice.

Zato je pomembno, da posamezniki spremljajo svoje zdravje hrbtenice, izvajajo preventive ukrepe, kot so ohranjanje zdrave telesne teže, skrb za pravilno telesno držo, redna telesna vadba in preprečevanje poškodb hrbtenice ter se posvetujejo s strokovnjaki za nadaljnje nasvete in zdravljenje, če je potrebno.

Najpogostejša vprašanja

Ali se sesedanje hrbtenice lahko pozdravi

Sesedanje hrbtenice je lahko obvladljivo in se lahko zdravi z različnimi metodami, kot so fizioterapija, zdravila in v nekaterih primerih tudi kirurški posegi. Vendar pa se sama struktura hrbtenice ne more popolnoma obnoviti, zato se cilj zdravljenja običajno osredotoča na zmanjšanje bolečin, izboljšanje gibljivosti ter preprečevanje nadaljnjega napredovanja stanja.

Ali je pri sesedanju hrbtenice priporočljiv poseben pristop k spanju in počitku

Da, pri sesedanju hrbtenice je priporočljivo uporabljati pravilno posteljo in vzglavnik, ki podpirata hrbtenico in ohranjata naravno krivuljo. Spanje na trši podlagi lahko pomaga zmanjšati pritisk na hrbtenico in ublažiti simptome. Prav tako je koristno spati na hrbtu ali boku s podprtimi koleni, da se zmanjša obremenitev hrbtenice.

Ali se proces sesedanja hrbtenice lahko še poslabša

Da, proces sesedanja hrbtenice se lahko sčasoma poslabša zaradi naravnega staranja, neustreznih telesnih navad ali neustreznega zdravljenja.

Kako elektro magnetna terapija prispeva pri olajševanju težav in bolečin, ki nastajajo zaradi sesedanja hrbtenice

Elektromagnetna terapija lahko prispeva k olajšanju težav in bolečin, ki nastajajo zaradi sesedanja hrbtenice, tako da spodbuja regeneracijo tkiva, zmanjšuje vnetje ter lajša bolečino.

S pomočjo elektromagnetnih valov se lahko izboljša prekrvavitev prizadetega območja, pospeši proces celjenja in zmanjša otekline. Poleg tega elektromagnetna terapija lahko pomaga pri sproščanju mišic in zmanjšanju napetosti v hrbtenici, kar prispeva k zmanjšanju bolečin in izboljšanju gibljivosti.

Kateri so najbolj učinkoviti preventivni ukrepi za preprečitev sesedanja hrbtenice in zakaj

Najbolj učinkoviti preventivni ukrepi za preprečitev sesedanja hrbtenice vključujejo:

 1. Ohranjanje zdrave telesne teže: Prekomerna telesna teža povečuje obremenitev hrbtenice in lahko pospeši obrabo medvretenčnih ploščic. Zdrava prehrana in redna telesna vadba pomagata ohranjati zdravo telesno težo ter zmanjšati tveganje za sesedanje hrbtenice.
 2. Pravilna telesna drža: Skrb za pravilno telesno držo pri vsakodnevnih aktivnostih, kot so sedenje, hoja in dvigovanje bremen, lahko zmanjša obremenitev hrbtenice in prepreči nenormalne obremenitve, ki lahko povzročijo sesedanje.
 3. Redna telesna vadba: Vaje za krepitev mišic hrbtenice, trebuha in hrbta lahko izboljšajo stabilnost hrbtenice ter zmanjšajo tveganje za poškodbe in sesedanje. Raztezne vaje lahko tudi izboljšajo gibljivost in ohranjajo prožnost hrbtenice.
 4. Pravilno dvigovanje bremen: Pri dvigovanju težkih predmetov je pomembno, da se izognemo nenadnim gibom in uporabimo pravilno dvigalno tehniko, ki zmanjšuje obremenitev hrbtenice.
 5. Izogibanje kajenju in pretiranemu uživanju alkohola: Kajenje in pretirano uživanje alkohola lahko poslabšata zdravje hrbtenice ter prispevata k pospešeni obrabi medvretenčnih ploščic in povečanju tveganja za sesedanje.
 6. Redni pregledi in zdrav življenjski slog: Redni pregledi pri zdravniku lahko omogočijo zgodnje odkrivanje morebitnih težav s hrbtenico in sprejetje ustreznejših preventivnih ukrepov. Zdrav življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano, zadostno telesno aktivnost in ustrezno nego hrbtenice, je ključnega pomena za ohranjanje zdravja hrbtenice in preprečevanje sesedanja.

Najem magnetne terapije Magus

Če želite preizkusiti, kako magnetna terapija deluje na vas – vaše telo, Je najbolj smiseln najem za 6 tednov. Enostavno izpolnite prijavnico in vas pokličemo, da določimo termin.

Brezplačno svetovanje

Poskrbite za termin za brezplačno telefonsko svetovanje, v primeru vprašanj pa nas pokličite na telefonsko številko in z veseljem vam bomo pomagali z dodatnimi informacijami.

  sl_SISlovenian