Protruzija diska je stanje v hrbtenici, ko se medvretenčna ploščica izboči in pritiska na živec. Pomeni nepravilno lego diska med dvema vretencema in izbočenje zunanje stene medvretenčne ploščice oziroma diska. Protruzija diska zaradi pritiska na živec povzroča bolečine v križu in drugje v hrbtenici, tam kjer se pojavi.
Najpogostejša protruzija diska je v vratnem delu hrbtenice in ledvenem oziroma v križu.
Da bi bolje razumeli protruzijo samo, bomo v spodnjem delu pisali o tem, kakšni so vzroki za nastanek protruzije, kako se stanje občuti oziroma kakšni so simptomi in kdaj obiskati zdravnika. Pišemo tudi o načinu zdravljenja in kaj lahko pričakujete od zdravnika. Vabljeni:

Kaj je protruzija diska?

Protruzija diska je izbočenje medvretenčne ploščice med dvema vretencema, kar povzroča pritisk na hrbtenični živec in posledično hudo bolečino. Pojavi se lahko na katerem koli delu hrbtenice, vendar je najpogostejša na vratnem in ledvenem delu hrbtenice. Protruzija pomeni, da je disk v nepravilnem položaju in je izbočen, vendar ovoj diska ni počen in sredica ostaja znotraj ovoja. Disk, ki so gelu podobna, zdrizasta snov, služi kot blažilec tresljajev med vretenci. Diski med vretenci skrbijo tudi zato, da vretenca ne drgnejo med samo in to omogoča premikanje. Disk prenese sile na vretenca, vendar pri ponavljajočih se obremenitvah ali pri nenadnem, sunkovitem gibu, lahko disk zdrsne iz položaja. Tako izbočen disk med dvema vretencema se imenuje protruzija diska in kar je problematično, ta izboklina pritiska na hrbtenični kanal, v katerem je največji živec v našem telesu. 

Hernija diska
Protruzija diska je izbočenje diska med vretenci, ko pa ovoj diska poči in se tekočina izlije, pravimo da je nastala hernija diska.

Protruzija diska: vzroki

Vzroke za nastanek protruzije je iskati v življenjskem slogu človeka. Na nastanek zelo vpliva telesna drža med sedenjem, vožnjo z avtom, pri športu itd. Vemo, da današnje službe lahko od človeka zahtevajo tudi po deset ur vsakodnevnega sedenja za računalnikom in če drža ni pravilna, je to izredna obremenitev na hrbtenico. Pri nepravilnem položaju sedenja, je najbolj obremenjen vrat in ledveni del hrbtenice, zato je tam protruzija diska najpogostejša.

bolecine-v-vratu-vzroki
Zaradi prisilnih drž in nepravilne telesne drže zelo trpi naša hrbtenica, zato poznamo bolečine v hrbtu tako pri starejših, kot pri mladih.

Naslednji vzrok je vsekakor staranje pacienta. Že po 20. letu starosti so vidne degenerativne spremembe na hrbtenici. Bolj podrobno povedano,  s staranjem medvretenčne ploščice postajajo manj prožne in bolj dovzetne za dehidracijo. Torej je razlog za nastanek protruzije diska tesno povezan s staranjem; drugi vzrok za nastanek je nenaden, sunkovit gib, ki lahko povzroči, da disk izpade iz pravilnega položaja. To se lahko zgodi tudi pri nepravilnem dvigu bremena ali pri padcu. Na nastanek protruzije ima vpliv tudi dednost, tako kot na vse zdravstvene tegobe. Resnica je ta, da so nekateri ljudje bolj nagnjeni k nastanku okvar diskov.

Simptomi pri protruziji diska

Včasih izbočenje diska ne povzroča nobenih težav. Torej, če izbočeni disk ne pritiska na živec ali korenine živca, se ne čuti bolečin. V kolikor izbočenje pritiska na živec, to povzroči hudo bolečino v predelu, kjer se nahaja izbočen disk, najpogosteje v ledvenem in vratnem delu hrbtenice.
Ostali simptomi, ki spremljajo bolečino v predelu hrbtenice so:

  • drevenenje rok,
  • kljuvanje,
  • mravljinčenje nog,
  • izguba občutka na dotik,
  • vrtoglavica…

Dejavniki tveganja za nastanek protruzije

V nekaterih primerih nimamo vpliva za nastanek protruzije diska. To je kadar je dedna nagnjenost k poškodbam diska ali vretenc, kadar so že v osnovi diski slabe kakovosti ali pri kakšnih poškodbah, kot so športne poškodbe ali prometne nesreče. K temu štejemo tudi degenerativne spremembe hrbtenice, ki so tesno povezane s staranjem pacienta in pri tem nimamo kaj storiti.
V velikih primerih pa imamo sami velik vpliv na razvoj protruzije diska, saj imamo vpliv na naš življenjski slog. Preberite dejavnike tveganja na razvoj protruzije in vplivajte na njih po svojih najboljših močeh:

NEPRAVILNA TELESNA DRŽA – VELIKO SEDENJA

Sedeče delo je velik dejavnik tveganja za nastanek protruzije v vratnem delu hrbtenice. Pri sedenju velikokrat zasedemo nepravilno držo telesa, poleg tega, pa je pritisk na diske v ledvenem delu hrbtenice velik.
Telesna aktivnost spodbuja prekrvavitev diskov in sosednjih struktur, kar pospešuje prehrano diskov in njihovo hitrejšo regeneracijo. Zato sedenje ne pripomore k zdravi in neboleči hrbtenici. Pri tem izpostavimo še voznike, ki poleg sedenja občutijo še tresljaje oziroma vibracije med vožnjo, kar je še dodaten stres za diske.
Zato poskrbite za pravilno telesno držo tako med sedenjem, kot pri športu. Telesno bodite vsak dan aktivni, tudi dolg sprehod pripomore k zdravi hrbtenici. Pri izvajanju vaj za hrbtenico pa poskrbite za pravilno izvajanje posamezne vaje, saj je to ključnega pomena, da ne storite več škode kot koristi.

DEBELOST

Debelost oziroma prekomerna telesna teža je dejavnik tveganja za bolečine v hrbtenici, zaradi preobremenitve. Vsak kilogram, ki je preveč, ga hrbtenica in ostali sklepi čutijo kot dodaten stres in tveganje za izbočenje diska je velika. Redna telesna aktivnost in zdrava prehrana vodita v pravilno telesno težo glede na spol, velikost in starost človeka. Poskrbite za primerno telesno težo in tveganje za nastanek težav v hrbtenici in ostalih sklepih boste zmanjšali.

NEPRAVILNO DVIGOVANJE BREMEN

Pri dvigovanju težkih bremen je izvedba dviga zelo pomembna. Če se bremena dvigujejo nepravilno, je to veliko tveganje za zdrs medvretenčne ploščice iz svoje prvotne lege. To se pogosto zgodi pri fizičnih delavcih, gradbincih ali pa tudi doma pri vsakodnevnih opravilih, ko je en gib dovolj, da hudo zaboli v križu. Veliko je primerov, ko gospod pove, da je z lastnimi rokami zgradil hišo in pri tem na roke zmetal tono ciglov. Danes pa potoži o bolečinah v hrbtenici, ko so poškodbe diskov tako hude, da trpi bolečine vsak dan.
Zato vedite, da naj pri dvigovanju bremen čim več naredijo mišice nog in ne hrbtenične mišice. Ne krivite ali rotirajte hrbtenice med dvigovanjem.

obraba-hrbtenice
Nepravilno dvigovanje bremen je tveganje za poškodbe diskov in drugih težav v hrbtenici, kar strokovno imenujemo SPONDILOZA.

Kdaj obiskati zdravnika?

Obisk zdravnika je potreben pri akutni bolečini, ko so omejene osnovne funkcije. Takrat gre običajno za hudo draženje oziroma pritisk na živec, kar povzroča bolečino na mestu protruzije, lahko tudi v noge ali roke, pojavi se lahko mravljinčenje, glavobol in še kaj.
Obisk zdravnika je priporočljiv kadar je bolečina dolgotrajna. Tudi v tem primeru je potreben obisk osebnega zdravnika, ki vas bo verjetno napotil na nadalne diagnostične postopke, da se ugotovi vzrok bolečin.
Vzrok bolečinam zdravnik spozna na osnovi slikanja hrbtenice: CT ali magnetna resonanca navadno pokažeta vzrok. Napotitek k specialistu ortopedu je naslednja pot, ko določi način zdravljenja. Protruzija diska se v večini primerov zdravi konzervativno, le v redkih primerih se opravi operacija.

Primer izvida po MR slikanju hrbtenice

Nekoliko izravnana fiziološka lordoza, blaga spondilolisteza sakruma, blaga spondiloza s primerno ohranjenimi i.v. špranjami. Signal iz i.v. špranja od L3 navzdol spremenjen v smislu začetne diskopatije. Vidne so dorzalne protruzije. Od nivoja L3 naprej so vidne degenerativne spremembe malih sklepov bilateralno. V nivoju L3-L4 začetna diskopatija z manjšo protruzijo diska na nivoju desnega recesusa in rahla ekstrakanikularno, prav tako je punktiformna centralna protruzija diska. Spremembe ne povzročajo signifikantne stenoze. Mala sklepa sta degenerativno spremenjena. V nivoju L4-L5 centrolateralna levostranska protruzija diska, ki na najširšem delu 2-3mm prominira v kanal in rahlo zožuje sprednji likvorski prostor. Je tudi v kontaktu z duralno vrečo vendar je ne imprimira. Mala sklepa sta degenerativno spremenjena, desni rahlo hipertrofičen in nekoliko zožuje desni recesus. V nivoju L5-S1 loka sta centralna protruzija diska, ki je sicer v kontaktu z duralno vrečo, maksimalno pa prominira v kanal za 4mm. Izstopišča živčnih korenin so prosta. Mala sklepa sta degenerativno spremenjena.

V zgornjem izvidu je razvino, da ima pacientka obrabo sklepov med vretenci L3-L4,L4-L5,L5-S1, na teh nivojih tudi obrabljene ARTROZA ) in rahlo izbočene medvretenčne ploščice, ki pa bistveno ne utesnjujejo živcev. Najbolj je to izraženo na nivoju L4-L5. Operacija ni bil potrebna, svetovali so ji vaje za globoko trebušno muskulaturo in fizioterapijo v zdravstvenem domu.

hernija-diska
Bolečine v hrbtu povzroči tudi REVMA, ko lahko gre za obrabo ali vnetje. Na povezavi preberite o različnih revmatizmih.

Zdravljenje

Zdravljenje protruzije diska navadno poteka konzervativno, le redko je potrebna operacija. Zdravnik navadno predpiše protibolečinska in protivnetna zdravila in pacienta napoti na fizioterapijo. Pri fizioterapevtski obravnavi je zelo pomemben moment, ko se pacienta z bolečinami v hrbtenici, nauči pravilno izvajati vaje za hrbtne in trebušne mišice. Ta dva sklopa mišic sta zelo pomembna pri pravilni drži telesa. Prav tako močne mišice varujejo pred poškodbami vretenc in diskov. Poleg vaj za krepitev je smiselno v vadbeni program vključiti tudi različne raztezne vaje. Na ta način zagotovimo, da se težave odpravi dolgoročno, telesu pa povrnemo funkcionalnost.

Terapevtsko zdravljenje protruzije diska

Običajno se, tako osebni zdravnik kot specialist ortoped, navadno odločita za zdravljenje z različnimi neoperativnimi – terapevtskimi tehnikami zdravljenja. Operacija je potrebna, ko te tehnike ne pomagajo oziroma je kvaliteta življenja pacienta tako motena, da ni več drugih poti za lajšanje bolečin, ki jih povzroča protruzija diska. Specialist ortoped navadno pacientu predpiše oziroma svetuje:

Vaje pri protruziji diska

Vaje delujejo:bolniki, ki aktivno sodelujejo v programu vadbe, pogosto poročajo o znatnem zmanjšanju bolečin in izboljšani sposobnosti opravljanja vsakodnevnih dejavnosti.

Pravilnost izvedbe vaj za učvrstitev hrbteničnih mišic in globokih trebušnih mišic, vas naučijo na fizioterapiji. Vedite, da je pravilna izvedba vaj bolj pomembna kot število ponovitev vaje. Vaje bodo tudi preprečile ponovitev akutne bolečine, ki jo povzroči protruzija.
Ob akutni bolečini, ko vsak kašelj povzroči bolečino, ni priporočljiva športna aktivnost. Izogibajte se poskokom – tudi teku, prisilnim držam rahlo naprej – tudi rolanju, dovoljeno je kolesarjenje – če ni tresljajev in če se večkrat uleknete, ter hoja s palicami po ravnem. 
V spodnjem videu prikaz osnovnih vaj za hrbtenico:

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.