Na voljo smo vam od ponedeljka do petka med 8.00 in 17.00.

Pon – Pet med 8:00 in 17:00

Kaj je, zakaj se pojavi in kako se zdravi lezija

Izraz “lezija” se uporablja v medicini in se nanaša na poškodbo ali spremembo v strukturi ali funkciji tkiva ali organa. Lezije se lahko pojavijo zaradi različnih vzrokov, vključno z vnetjem, travmo, okužbo, tumorji ali avtoimunskimi boleznimi.

 

Lezije so lahko vidne ali nevidne in se lahko pojavijo na katerem koli delu telesa, vključno s kožo, notranjimi organi, možgani, kostmi, itd.

lezija
Image by rawpixel.com on Freepik

Kakšni so različni tipi lezij

Obstaja veliko različnih vrst lezij, ki se lahko pojavijo na različnih delih telesa.

Nekateri pogosti tipi lezij vključujejo:

  1. Ranice: Odprte poškodbe na koži ali sluznici, ki so lahko posledica poškodb, kot so rez, odrgnina ali ureznina.

  1. Erozije: Površinske poškodbe na koži ali sluznici, ki so lahko posledica trenja, draženja ali vnetja.

  1. Razjede: Globoke poškodbe na koži ali sluznici, ki pogosto vključujejo izgubo tkiva. Razjede se lahko pojavijo zaradi različnih vzrokov, vključno z okužbami, vnetjem ali pomanjkanjem oskrbe s krvjo.

  1. Tumorji: Nepravilne rasti tkiva, ki lahko vključujejo benigna ali maligna stanja. Benigni tumorji so običajno neškodljivi, medtem ko so maligni tumorji znani kot rakave lezije.

  1. Ciste: Vrečke ali votline, ki vsebujejo tekočino, zrak ali drugo snov in se lahko pojavijo kjerkoli v telesu.

  1. Abscesi: Nabiranje gnoja v tkivu zaradi bakterijske okužbe.

  1. Hematomi: Kopičenje krvi zunaj krvnih žil, običajno zaradi poškodb ali travme.

  1. Plaki: Debeli, povišani deli kože, pogosto povezani z boleznimi, kot je psoriaza.

  1. Ekcem: Vnetje kože, ki povzroči rdečico, srbenje in luščenje.

  1. Ulceracije: Globoke razjede ali rane na koži ali sluznici.

Te lezije so le nekateri primeri in obstaja veliko drugih vrst lezij, ki jih lahko povzročijo različni dejavniki, vključno z okužbami, vnetji, travmo, malignimi procesi in avtoimunskimi boleznimi. Pomembno je razumeti vzrok lezije in ustreznost zdravljenja, ki je odvisno od vrste in resnosti lezije.

Kaj je ksantelazma

Ksantelazma je benigna (ne-rakava) lezija, ki se pojavi kot rumenkasto, plosko, maščobno obloga na koži v bližini oči, običajno na vekah. To je posledica kopičenja maščobnih depojev in je običajno povezana z visokimi ravni holesterola ali drugimi presnovnimi motnjami. Ksantelazme so običajno neboleče in neškodljive, vendar se lahko estetsko motijo. V nekaterih primerih se lahko odstranijo kirurško ali s pomočjo laserske terapije, vendar se včasih pojavijo znova.

Kaj je melanom

V kontekstu razlage različnih tipov lezij bi melanom opisali kot maligno lezijo kože, ki se začne v melanocitih, celicah, odgovornih za proizvodnjo pigmenta melanina. Melanom se lahko pojavi kot temen madež ali nepravilna tvorba na koži, ki se lahko razlikuje po barvi, velikosti, obliki in teksturi. Ključnega pomena je zgodnje odkrivanje in zdravljenje melanoma, saj je to agresiven rak, ki se lahko širi na druge dele telesa.

Kaj je aktinična keratoza

Aktinična keratoza je predrakava kožna lezija, ki se pojavi kot majhna, suha, hrapava ali luskasta tvorba na koži, pogosto na predelih telesa, ki so bili izpostavljeni soncu, kot so obraz, lasišče, roke ali vrat. Ta vrsta lezije je posledica dolgotrajne izpostavljenosti UV sevanju, kar povzroča poškodbe kože. Aktinična keratoza je lahko različnih barv, vključno z rdečo, rjavo, rožnato ali kožno barvo, in se lahko poveča v velikosti. Čeprav je aktinična keratoza sama po sebi benigna, je pomembno, da se spremlja, saj lahko postane melanom, agresivni kožni rak. Zdravljenje aktinične keratoze običajno vključuje lokalne terapije, kot so krioterapija (zmrzovanje), laserska terapija, kemični pilingi ali kirurško odstranjevanje. Pomembno je tudi zaščititi kožo pred nadaljnjo izpostavljenostjo soncu, da se prepreči nastanek novih aktiničnih keratoz.

Kaj je bazaliom

Bazaliom, znan tudi kot bazalnocelični karcinom, je najpogostejši tip kožnega raka. To je maligna lezija, ki se začne v bazalnih celicah kože, ki so odgovorne za obnovo povrhnjice. Bazaliom se običajno pojavi na predelih kože, ki so bili pogosto izpostavljeni soncu, kot so obraz, vrat, roke in glava, čeprav se lahko pojavi kjerkoli na telesu. Značilno je, da se bazaliom pojavi kot majhna, biserasta, blede ali rdečkasto obarvana tvorba na koži, ki lahko krvavi ali tvori krasto. Če se ne zdravi, se lahko bazaliom razširi v bližnje tkivo ali kosti, vendar je običajno počasnorastoč in redko metastazira. Zdravljenje bazalioma običajno vključuje kirurško odstranitev lezije, čeprav se lahko uporabljajo tudi druge metode, kot so krioterapija (zmrzovanje), laserska terapija, kemični pilingi ali imunoterapija, odvisno od velikosti, lokacije in resnosti lezije. Pomembno je, da se bazaliom zdravi čim prej, da se prepreči njegovo nadaljnje širjenje in morebitne zaplete.

Kaj je ploščatocelični karcinom

Ploščatocelični karcinom, znan tudi kot ploščatocelični karcinom ali skuamocelični karcinom, je maligni tumor, ki se razvije iz ploščatih epitelijskih celic, ki tvorijo zgornjo plast kože ali sluznice. Ta vrsta kožnega raka je pogosto povezana z dolgotrajno izpostavljenostjo UV sevanju, vendar se lahko pojavi tudi na drugih predelih telesa, ki niso izpostavljeni soncu. Ploščatocelični karcinom se lahko pojavi kot trda, rdečkasta ali luskasta tvorba na koži, ki lahko krvavi ali razvije krasto. Če ni zdravljen, se lahko ploščatocelični karcinom razširi na bližnja tkiva ali pa lahko metastazira na druge dele telesa. Zdravljenje ploščatoceličnega karcinoma običajno vključuje kirurško odstranitev lezije, vendar se lahko uporabljajo tudi druge metode, kot so krioterapija (zmrzovanje), laserska terapija, kemoterapija ali imunoterapija, odvisno od velikosti, lokacije in resnosti lezije. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje ploščatoceličnega karcinoma sta ključnega pomena za preprečevanje njegovega širjenja in zmanjšanje morebitnih zapletov.

Kateri so vzroki za lezije

Lezije se lahko pojavijo iz različnih razlogov, ki vključujejo:

Poškodbe: Fizične poškodbe, kot so rez, udarec, odrgnina ali zlom, lahko povzročijo lezije na koži, tkivih ali organih.

Okužbe: Bakterijske, virusne, glivične ali parazitske okužbe lahko povzročijo nastanek lezij. Ti vključujejo različne bolezni, kot so vre, herpes, kožne okužbe, pljučnica in druge.

Vnetje: Vnetje je naravni odziv telesa na poškodbe, okužbe ali druge dražljaje. Kronično vnetje lahko povzroči trajne lezije na tkivih ali organih.

Tumorji: Nepravilna rast celic lahko vodi v nastanek tumorjev, ki lahko povzročijo lezije, bodisi benignih (ne-rakavih) ali malignih (rakavih).

Avtoimunske bolezni: V avtoimunskih boleznih imunski sistem napada lastna tkiva telesa, kar lahko povzroči lezije na različnih organih.

Genetske motnje: Nepravilnosti v genih lahko povzročijo različne bolezni ali stanja, ki lahko vodijo v nastanek lezij.

Pomanjkanje oskrbe s krvjo: Omejena oskrba s krvjo v tkivih lahko povzroči smrt tkiva (nekrozo), kar vodi v nastanek lezij.

Kemični ali toksični dejavniki: Izpostavljenost strupenim kemikalijam ali toksinom lahko poškoduje tkiva in povzroči nastanek lezij.

Staranje: S staranjem se lahko pojavijo degenerativne spremembe v tkivih in organih, ki lahko vodijo v nastanek lezij.

Druge bolezni in stanja: Obstaja veliko drugih bolezni in stanj, ki lahko povzročijo lezije, vključno s presnovnimi boleznimi, alergijami, hormonskimi motnjami in drugimi.

Različni dejavniki lahko igrajo vlogo pri nastanku lezij, od zunanjih poškodb do notranjih bolezni in stanj. Pomembno je ugotoviti vzrok lezije, da se lahko izbere ustrezno zdravljenje in prepreči morebitne zaplete.

Kateri so simptomi lezije

Simptomi lezije se lahko razlikujejo glede na vrsto lezije, njen vzrok in lokacijo. Kljub temu pa so nekateri splošni simptomi, ki se lahko pojavijo pri različnih vrstah lezij:

Bolečina: Mnoge lezije so povezane z bolečino, ki je lahko prisotna neposredno na mestu lezije ali se lahko razširi na druge dele telesa.

Rdečina: Pordelost kože ali sluznice je pogost simptom vnetja ali draženja, ki ga povzročajo številne lezije

Oteklina: Nabrekanje tkiva na mestu lezije je lahko posledica vnetja, kopičenja tekočine ali poškodb.

Vročina: Povišana telesna temperatura je pogost simptom, ki se lahko pojavi kot odziv na vnetje ali okužbo.

Srbenje: Srbenje je lahko prisotno pri nekaterih kožnih lezijah, kot so izpuščaji, alergijske reakcije ali kožne okužbe.

Izcedek: Izcedek iz rane ali poškodbe je lahko prisoten pri okužbah ali vnetjih.

Krvavitev: Krvavitev iz rane ali poškodbe je pogost simptom poškodb, vnetja ali malignih procesov.

Motnje funkcije: Lezije na določenih delih telesa lahko povzročijo motnje v delovanju povezanih organov ali tkiv. Na primer, lezija na možganih lahko povzroči nevrološke simptome, kot so motnje vida, govora ali gibanja.

Luščenje ali luskanje: Pri nekaterih kožnih lezijah se lahko pojavi luščenje kože.

Občutljivost: Občutljivost na dotik ali pritisk na mestu lezije je lahko prisotna, zlasti pri površinskih poškodbah.

Pomembno je opazovati in prepoznati simptome lezij ter se posvetovati z zdravnikom za ustrezno oceno in zdravljenje. Glede na resnost simptomov, vzrok lezije in njeno lokacijo se lahko zdravljenje razlikuje.

Kako se diagnosticira lezija

Lezija se običajno diagnosticira s fizičnim pregledom, zdravstveno anamnezo in uporabo diagnostičnih testov, kot so biopsija, slikovne preiskave (npr. rentgenski posnetki, MRI, CT), laboratorijski testi (npr. krvni testi za odkrivanje vnetja ali okužb) ter druge specializirane preiskave, odvisno od vrste lezije in njenega verjetnega vzroka.

Kako se zdravi lezija

Zdravljenje lezije je odvisno od vrste lezije, njenega vzroka in resnosti.

Splošni pristopi vključujejo čiščenje in oskrbo rane, uporabo antibiotikov ali drugih zdravil za zdravljenje okužbe, odstranjevanje tumorjev ali drugih nepravilnosti, kirurški poseg za popravilo poškodovanega tkiva ali organov, terapijo z zdravili za lajšanje simptomov ali zdravljenje osnovne bolezni. Pomembno je slediti navodilom zdravnika in skrbeti za ustrezno oskrbo rane ter slediti morebitnim nadaljnjim terapevtskim ukrepom za optimalno okrevanje.

Kakšna je povezava med lezijam in boleznimi hrbtenice

Lezije hrbtenice lahko prispevajo k razvoju različnih bolezni hrbtenice in s tem povezanih težav. Pogosti primeri vključujejo:

Osteoartritis: Lezije hrbtenice lahko povzročijo obrabo hrustanca in kosti, kar lahko privede do osteoartritisa, bolezenskega stanja, ki se kaže v bolečinah, togosti in omejenem gibanju sklepov.

Hernija diska: Poškodbe hrbteničnih diskov lahko privedejo do hernije diska, pri kateri notranji del diska izstopi in pritiska na živčne strukture, kar povzroča bolečine, odrevenelost in šibkost v okončinah.

Spondilolisteza: Lezije hrbtenice, kot je zlom vretenc ali premik vretenc, lahko privedejo do spondilolisteze, pri kateri se eno vretence premakne naprej glede na sosednje vretence. To lahko povzroči stiskanje živčnih korenin in hrbtenjače ter povzroči bolečino in nevrološke simptome.

Spinalna stenoza: Poškodbe hrbtenice lahko povzročijo zoženje hrbteničnega kanala, kar vodi v spinalno stenozo. To lahko pritiska na hrbtenjačo in živčne korenine ter povzroča bolečino, odrevenelost in šibkost v okončinah.

Skolioza: Lezije ali poškodbe hrbtenice v mladosti lahko povzročijo razvoj skolioze, nenormalne ukrivljenosti hrbtenice v stranski smeri, kar lahko povzroči bolečino, deformacijo in težave pri dihanju.

Te bolezni hrbtenice so lahko povezane z lezijami, ki se lahko pojavijo zaradi nesreč, padcev, poškodb športa, degenerativnih sprememb zaradi staranja ali drugih dejavnikov. Pravočasno zdravljenje lezij lahko pomaga zmanjšati tveganje za razvoj teh bolezni in lajšanje simptomov, če se pojavijo.

Lezije in elektromagnetna terapija

Elektromagnetna terapija se uporablja za pospešitev celjenja lezij na več načinov:

Zmanjšanje vnetja: Elektromagnetna terapija lahko zmanjša vnetje v okolici lezije, kar pomaga pri zmanjšanju bolečine in pospešuje proces celjenja.

Povečanje prekrvavitve: Stimulacija s pomočjo elektromagnetne terapije lahko izboljša prekrvavitev na mestu lezije, kar pospeši dovajanje hranil in odstranjevanje odpadnih snovi, potrebnih za celjenje.

Spodbujanje tvorbe tkiva: Elektromagnetna terapija lahko spodbudi tvorbo kolagena, ki je ključen za obnovo tkiva in zdravljenje lezij, ter spodbudi rast novih celic.

Zmanjšanje bolečine: Zmanjšanje bolečine je še ena korist elektromagnetne terapije pri lezijah. Zmanjšuje bolečino tako, da zavira signale bolečine, ki potujejo po živčnih poteh.

Študije so pokazale, da elektromagnetna terapija lahko koristi pri različnih vrstah lezij, vključno z zlomi kosti, poškodbami mehkih tkiv, kot so mišice in vezi, ter pri kroničnih ranah.

Najem magnetne terapije Magus

Če želite preizkusiti, kako magnetna terapija deluje na vas – vaše telo, Je najbolj smiseln najem za 6 tednov. Enostavno izpolnite prijavnico in vas pokličemo, da določimo termin.

Brezplačno svetovanje

Poskrbite za termin za brezplačno telefonsko svetovanje, v primeru vprašanj pa nas pokličite na telefonsko številko in z veseljem vam bomo pomagali z dodatnimi informacijami.

  sl_SISlovenian