Bolezni srca in ožilja

Bolezni srca in ožilja so še vedno pomemben vzrok obolevanja in umrljivosti v razvitem svetu in tudi pri nas. Znano je, da so dejavniki tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja predvsem slabe življenjske navade. Jih poznamo? Prav tako ima preventiva poglaviten pomen pri verjetnosti za razvoj teh bolezni.
V prispevku bomo pisali o teh boleznih ter o dejavnikih tveganja in preventivi, ter kako magnetna terapija, dokazano pozitivno (1,2,3 ) vpliva na bolezni srca in ožilja.

 

 

Kaj so bolezni srca in ožilja?

 

Bolezni srca in ožilja

Bolezni srca in ožilja so številka ena v Sloveniji, saj beležimo velik porast teh bolnikov vsako leto. Kljub temu, da so dokazani dejavniki tveganja predvsem slabe življenjske navade in razvade, je še vedno mnogo ljudi slabo seznanjenih z dejavniki tveganja, ne poznajo preventivnih dejavnosti, živijo dokaj nezdrav način življenja in so absolutno premalo telesno aktivni.
Kljub napredku v medicini, število srčnih obolenj iz leta v leto narašča in zaradi njih trpi vse več ljudi.

Ste vedeli?
Stres lahko poveča nevarnost za srčni infarkt, da so sladkorni bolniki bolj ogroženi za srčno žilne bolezni in da visoka koncentracija holesterola v krvi arterije obloži, jih s tem zoži in s tem poveča verjetnost za srčni infarkt.

 

Srčni infarkt se najpogosteje pojavi med 54. in 64. letom starosti, umrljivost po 65. letu pa je 57 %.

 

Bolezni srca in ožilja ( vrste )

Bolezni srca in ožilja prizadenejo vse več posameznikov. Sodobna medicina zato poskuša razviti vse bolj natančne diagnostične pristope in vse bolj učinkovite oblike zdravljenja, s katerimi uspemo pozdraviti ali vsaj obvladati vse več oblik srčno žilnih obolenj ( Kennedy & Jannings, 2009 )

bolezni srca in ozilja

Med najbolj pogoste bolezni srca in ožilja sodijo:

 • arterijska hipertenzija oziroma visok krvni tlak ( tlak, s katerim kri pritiska na stene krvnih žil ),
 • srčni infarkt ( del srčne mišice nenadoma odmre, ker se zaradi krvnega strdka zamaši odvodnica ),
 • možganska kap ( prizadeto delovanje možganov, ki je posledica zapore ali poka žile v možganih (možganska krvavitev) ),
 • angina pektoris ( izraz za hudo bolečino v prsih, ki je posledica pomanjkanja krvi in kisika v srčni mišici ),
 • ateroskleroza ( bolezen arterijske stene, ki povzroča nastanek oblog iz maščob),
 • koronarna bolezen ( povzroči jo ateroskleroza, torej zožitev koronarnih arterij zaradi maščobnih oblog )

Dejavniki tveganja

Dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja so slabe življenjske navade oziroma življenjski slog pacienta. Tu izključujemo dednost, ki je dejavnik tveganja za razvoj bolezni, vendar nanj ne moremo vplivati. Dejavniki tveganja so:

 • VISOK KRVNI TLAK,
 • POVIŠAN HOLESTEROL,
 • KAJENJE,
 • SLADKORNA BOLEZEN,
 • SRČNO ŽILNE BOLEZNI V DRUŽINI,
 • ČEZMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA IN KAJENJE,
 • LEDVIČNA BOLEZEN,
 • STRES,
 • TELESNA NEAKTIVNOST.

dejavniki tveganja-debelost

Dejavnik tveganja – debelost in telesna neaktivnost, ni samo za bolezni srca in ožilja, temveč tudi za bolečine v sklepih.

Čim več dejavnikov tveganja imate, tem večja je verjetnost, da boste zboleli na srcu ali doživeli nevaren srčno-žilni dogodek, npr. srčni infarkt, možgansko kap, periferno žilno bolezen

Prisotnost dveh ali treh dejavnikov tveganje ne samo podvoji ali potroji, ampak ga zveča za nekajkrat.

Preprečevanje bolezni srca in ožilja

Preprečevanje bolezni srca in ožilja se začne pri nas samih, z zdravim načinom življenja, brez slabih navad in razvad. Zdrav način življenja vodi k boljšemu počutju in ohranjanju dobrega zdravja.

Pomemben je življenjski slog, ki ga živimo, da nam ohranja naše srce in ožilje zdravo. Zdrav življenjski slog naj bi vseboval:

 • zdravo prehrano,
 • redno telesno aktivnost,
 • izogibanje slabim razvadam, kot sta alkohol in cigarete,
 • zadosten počitek,
 • sproščanje,
 • premagovanje stresa.

Pri tem je potrebno opomniti vlogo medicinske sestre, s katero se lahko dogovorite za merjenje tlaka, sladkorja in holesterola v krvi. Prav tako v Sloveniji poteka preventivni program Svetovne zdravstvene organizacije, imenovan CINDI ( 4 ). To je center za preprečevanje kroničnih bolezni, čigar cilj je zmanjšanje obolevanosti in zgodnje umrljivosti odraslih prebivalcev Slovenije zaradi bolezni srca in ožilja.

Kako deluje magnetna terapija na bolezni srca?

Magnetna terapija sodeluje pri pravilnem procesu repolarizacije in depolarizacije vlaken srčne mišice. Terapija z magnetnim poljem deluje predvsem na ohranjanje moči srčne mišice. Pri tem deluje na celičnem nivoju, ker ohranja napetost celičnih membran z izboljšano ATP produkcijo (energetska veriga, ki jo predstavlja ATP produkcija ohranja napetost celične membrane).

Zdravljenje bolezni srca in ožilja

Edina kontraindikacija pri srčnih bolnikih za uporabo magnetne terapije je srčni spodbujevalnik, zaradi možne motnje delovanja.

Drugih neželenih stranskih učinkov ni, če se terapija izvaja po navodilih strokovnjaka oz. navodilih za uporabo. Če vas zanima več o tem, ali magnetna terapija ima stranske učinke, ki bi lahko bili škodljivi si preberite magnetna terapija – stranski učinki.

Kako deluje na ožilje?

Na ožilje deluje vazidilatorno z izboljšanjem pretoka mikro cirkulacije krvi, kar izboljša dovod kisika do srca. Pulzirajoče magnetno polje inducira povečano odstranjevanje kalcijevih ionov iz krvnih žil, kar se odraža v zmanjšani napetosti sten in posledično pozitivno vpliva na njihovo širjenje. Ta učinek je posebno pomemben za kapilare, saj pomeni povečano oskrbo izpostavljenega dela s krvjo. To pomeni boljšo oskrbo s kisikom in hranljivimi snovmi ter boljše izločanje presnovnih produktov.

Boljše počutje

Magnetoterapija pozitivno vpliva na bolezni srca in ožilja oziroma jih prepreči, ter deluje na krepitev imunskega sistema

Uporabniki težko povedo, kako vpliva Magus blazina na njihovo bolezen srca in ožilja, znajo pa povedati, da se počutijo bolje.

Prvi pokazatelj, pozitivnega delovanja magnetne terapije, je vsekakor cirkulacija.

Mnenje uporabnice

Staša iz Kranja: “Moja mama je vedno imela zelo mrzle dlani in nos. Po 14 dnevni uporabe magnetoterapije Magus, ki jo je priporočal mamin zdravnik, sem opazila, da ni več mrzla. Tudi sama je povedala, da ji je na blazini prijetno in predvsem mala blazinica, ki se segreje, ji prija. Vedno jo tišči k sebi.”

Študije o vplivu magnetne terapije na bolezni srca in ožilja

O pozitivnem učinku pulzirajoče magnetne terapije priča več kliničnih študij, ki so v angleškem jeziku ( 1 ).

Preberite več o vplivu magnetne terapije, ki lahko prepreči kap ( 2 ): vsakodnevna uporaba magnetne terapije lahko upočasni ali pa se pacient lahko izogne možganski kapi. Magnetna terapija zmanjša vnetje, izboljša cirkulacijo in zmanjša tveganje za nastanek strdkov in oblog v krvnih žilah, ki lahko povzročijo kap.

Resnični pomen magnetne terapije pri bolezni srca in ožilja je v preventivi!

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi
VIR ( 2, 3 ): študija o cirkulaciji in vplivu magnetne terapije na pritisk v žilah
VIR ( 4 ): CINDI –

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi: študija, ki dokazuje, da je magnetna terapija učinkovita metoda za zamrznjeno ramo ( angl. jezik )

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.