V okviru gostujočih prispevkov o spletni optimizaciji, ki jih objavljam tukaj na Magus.si, v katerih pretežno opisujem koristi, ki jih prinaša SEO optimizacija spletnim stranem, je v nadaljevanju tega zapisa, objavljen pogled na koristi, ki jih internetnim stranem, prinaša t.i. tehnična optimizacija spletnih strani.

 

Če sem v preteklih člankih (na zgornji povezavi), pojasnjeval koristi, ki jih spletnim stranem, prinaša onsite SEO in offsite SEO, potem je v tej objavi podrobneje razložena t.i. tehnična optimizacija spletnih strani – z namenom, da bralci dobite širšo sliko vseh prednosti in koristi, ki jih spletna optimizacija, prinaša internetnim stranem.

Kaj spada k tehnični optimizaciji spletnih strani

 

SEO stroka si je v večini primerov enotna, da k tehnični optimizaciji spletnih strani, sodi predvsem skrb za hitro nalaganje spletne strani in strukturiranje podatkov (schema mark up).

 

Čeprav se sliši dokaj enostavno in kakor, da tehnična SEO optimizacija ne more vzeti ogromno dela (in znanja ter stroškov), je dokaz, da temu ni tako, preprost: s tehničnim optimiziranjem spletnih strani se ne ukvarja ogromno ljudi, zagotovo pa je med SEO strokovnjaki, bistveno manj (kakovostnih) tehničnih optimizatorjev kot je onsite SEO ali offsite SEO strokovnjakov.

 

Drugi razlog za manjše ukvarjanje s tehnično optmizacijo kot z ostalimi področji optimiziranja spletnih strani je v tem, da področje SEO tehnične optimizacije, praviloma opravljajo računalničarji, ki pa vsaj, na področju freelancerstva in manjših ponudnikov, niso nujno tudi tako vešči spletnega marketinga in promocije, zato zanje niti trg, v takšni meri, ne ve.

 

Tretji razlog za manjše zanimanje za tehnično optimizacijo spletnih strani, v primerjavi z ostalimi področji spletne optimizacije je v tem, da tehnična optimizacija spletnih strani, ni “prva violina in glavna prioriteta” SEO aktivnosti, ki jih planirajo spletne strani, saj tehnična optimizacija ni t.i. glavni ranking faktor (t.j. dejavnik, ki bi vplival na uvrstitve spletnih strani na Googlu), v takšni meri kot je to, upoštevanje onsite SEO zakonitosti ter offsite SEO (vir 1):

tehnicna-spletna-optimizacija

Glavni pojmi, ki se jih splača podrobneje razumeti pri pojmovanju tehnične optimizacije spletnih strani, so:

  • Google core Web vitals
  • Google Page speed (hitrost nalaganja spletnih strani)
  • web caching
  • image optimization

in številni drugi, “tehnični” izrazi:

TTI = time to interactive
FCP = first contentfull paint
FID = first inpit delay
TBT = total blocking time
CLS = cumulative layout shift
LCP = largest contentful paint
code minification
CDN in ostali

Pri razumevanju samega pojma tehnična optimizacija spletnih strani, je pomembno tudi, da znamo strukturirano ločiti kateri pojmi sodijo k tehnični optimizaciji, kateri pa k drugim področjem spletne optimizacije (predvsem onsite SEO).

KOT ZANIMIVOST: V precej “zastarelih” vsebinah o spletni optimizaciji boste našli pojme kot so ureditev robots.txt datoteke, navigacija spletne strani, url struktura spletne strani in podobne, ki jih avtorji uvrščajo k tehnični optimizaciji spletnih strani, a le ti, po svoji naravi, dejansko sodijo k onsite SEO optimizaciji. Če vas zanima kako optimizirati spletno stran, predvsem iz vidika onsite seo in offsite seo optimizacije, kliknite na podrobno objavljen postopek na povezavi SEO optimizacija spletnih strani.

V nadaljevanju tega prispevka ni govora toliko o posameznih tehničnih elementih ter komponentah tehnične optimizacije spletnih strani (o tem v ostalih zapisih), temveč bolj o neposrednih in posrednih koristih, ki jih tehnična SEO optimizacija prinaša spletnim stranem.

 

 

Kakšne NISO direktne koristi tehnične spletne optimizacije

Glavni točki, ki ju je (zelo) priporočljivo razumeti pred začetkom postopka izvajanja tehnične optimizacije spletnih strani (z namenom doseganja hitrejšega nalaganja spletnih strani), sta naslednji:

  • tehnična SEO optimizacija za Google predstavlja šibek signal v smislu višjega uvrščanja spletnih strani na Googlu in zato
  • tehnična optimizacija naj ne bo odskočna in prva točka SEO kampanj in SEO aktivnosti, s pomočjo katerih spletne strani želite dosegati višje uvrstitve na Googlu.

 

Kakšne SO koristi tehnične optimizacije spletnih strani

Tehnična SEO optimizacija je tisto s čimer Googlu pokažete in poveste, da je vaša spletna stran visoko uporabna in vredna. To je pomemben, nedirekten signal, ki Google pozove, da vašo spletno stran uvrsti višje, še posebej pa bo pomen dobro tehnično optimizirane spletne strani, pomemben v nišah in panogah, kjer je konkurenca med organskimi prikazi spletnih strani na Googlu, najvišja.

Predstavljajte si naslednje:

  • v neki panogi imate spletne strani, ki vse kakovostno izvajajo onsite SEO in offsite SEO optimizacijo. Kaj je tisto kar jih bo ločilo in kaj je tisto kar bo eno spletno stran uvrstilo na Googlu višje, kot drugo? To je tehnična optimizacija spletnih strani, ki s svojim hitrim nalaganjem spletne strani, skrbi za hitro in uporabno/koristno uporabniško izkušnjo.

Če bi Google prednostno na prva mesta uvrščal spletne strani, ki so bodisi počasno nalagajoče, bodisi počasi odzivne (na vseh prikaznih napravah), obstoji velika verjetnost, da bi uporabniki začeli uporabljati druge iskalnike.

Kako hitrost nalaganja in odzivanja spletnih strani vpliva na odboj obiskovalcev od spletnih strani, prikazuje spodnja študija (vir 3):

odboj-od-spletne-strani-zakaj

Tehnični elementi, ki jih Google šele namerava upoštevati kot signale za uporabniško izkušnjo spletne strani, ki bi naj z letom 2021 (maj) stopile v veljavo so prikazane na spodnji sliki (vir 2):

web-core-vitals

Pri novem razvrščanju tehničnih faktorjev, ki delujejo kot signali za razvrščanje spletnih strani na Googlu, bo v ospredje prišla kombinacija obstoječih faktorjev (primernost spletne strani za prikaze na mobilnih napravah, varnost in https protokol in minimizirano število najrazličnejših pop up oken (reklame, optin obrazci, itd…) in core web vitals.

 

 

Hitrost nalaganja spletnih strani

 

Iz zgornje slike lahko vidite, da je loading (hitrost nalaganja spletnih strani) najpomembnejši element t.i. core web vitals sklopa elementov

 

 

Kako izmerite hitrost nalaganja spletne strani – primer iz spletne strani ebonitete.si

 

Na spodnji sliki je prikazan postopek merjenja hitrosti nalaganja spletne strani ebonitete.si, ki jo upravlja Prva bonitetna agencija d.o.o. Googlovo orodje za merjenje hitrosti nalaganja spletnih strani v iskalniku Google, se imenuje Google PageSpeed Insights (vir 4):

merjenje-hitrosti-strani-ebonitete

Core Web Vitals

 

Po Googlovih lastnih študijah je verjetnost, da bodo obiskovalci zapustili spletno stran, ki zadostuje core web vitals elementom, manjša za 24% (vir 5).

Kako preverite Core WEB vitals – primer Pohištvo123.si

Za preverjanje ali so elementi core web vitals ustrezni oz. kakšne vrednosti dosegajo, na vaši spletni strani, obstaja ogromno spletnih strani. Spodaj je prikazan postopek testiranja core web vitals za spletno stran pohistvo123 s pomočjo orodja dunplab web vital tester (vir 6):

core-web-vitals-kako-izmeriti

Rezultat tehnične optimizacije spletnih strani [primer Seo-Praktik.si]

 

Rezultat tehnične optimizacije spletne strani Seo-Praktik.si (t.j. hitrost nalaganja spletne strani, zmerjena z Google Page speed Insights) kjer se s spletno optimizacijo, ukvarjamo skoraj eno desetletje, poglejte na spodnji sliki:

tehnicna-optimizacija-spletnih-strani

Dodatne informacije

 

Viri:

1 – How To Improve Your PageSpeed Insights Score: The Hard & The Easy Way
2 – Evaluating page experience for a better web
3 – Technical SEO: Why It’s Becoming More Important Than Any Other SEO Tactic
4 – Google PageSpeed Insights
5 – The Science Behind Web Vitals
6 – DunpLab web vitals tester

Matija

Vodja ekipe na Seo-Praktik.si.
Osebna spletna stran: Matija Zajšek.com.