SEO članki na uvrstitev spletnih strani na Googlu vplivajo različno. Kot boste videli v nadaljevanju tega zapisa, je vpliv SEO člankov na visoko uvrščanje spletnih strani na Googlu, odvisen ne samo od kakovosti spisanega članka in SEO optimizacije posameznega članka, ampak tudi od tega kje je objavljen, kako svež in aktualen je članek, vrste SEO članka ter tudi od tega kako pogosto pišete posamezne članke.

Vpliv konsistentnosti objavljanja visoko kakovostnih SEO člankov

V eni izmed nedavnih SEO raziskav (vir 1), ki se redno, vsako leto, že več kot debelo desetletje posodablja, o tem kateri faktorji najbolj prispevajo k boljšim in višjim uvrstitvam spletnih strani na Googlu, je raziskava za leto 2022 pokazala, da je konsistentno objavljanje visoko kakovostnih vsebin (člankov) najmočnejši faktor rangiranja spletnih strani na Googlu:

uvrscanje-na-googlu-ranking-faktorji

Lastniki in upravitelji spletnih strani, ki uspete svojim internetnim stranem zagotoviti redne, nove spletne vsebine, ki so hkrati tudi visoko kakovostne in unikatne po svoji sporočilni vrednosti, imate večje možnosti, da boste svoje spletne strani, uvrstili na Googlu, višje.

Glede na to, da je SEO optimizacija spletnih strani zgolj pot do tega, da svoje spletne strani uvrstite na prvo stran Googla, končni cilj visokih uvrstitev na Googlu pa ni zgolj prikazovati spletne strani na vrhu iskalnika, temveč posledično iz visokih uvrstitev na Googlu, pridobivati nove spletne posle, je priporočljivo količino objavljanj novih spletnih vsebin primerjati z učinkom tega na količino pridobljenih novih spletnih poslov.

Vpliv SEO člankov na pridobivanje novih poslov iz spletnih strani

Na spletni strani Marketing Insider Group (vir 2) so naredili raziskavo, v kateri so ocenjevali povezavo med količino objavljenih novih spletnih vsebin na internetnih straneh s količino novo pridobljenih poslov:

seo-clanki-pogostost-objav

Glavne ugotovitve in zaključki raziskave so naslednji:

  • bolj pogosto kot objavljate nove vsebine na blogu, več obiskovalcev si lahko v povprečju obetate na svoje spletne strani
  • 11 blog objav na mesec bi naj bila idealna številka, ki predstavlja znaten preskok med številom novo pridobljenih obiskovalcev in novo pridobljenih poslov tako v BTB kot BTC sektorju
  • več kot že imate objavljenih objav na svojih internetnih straneh, več poslov si lahko obetate
  • v želji slediti ciljanemu tempu objavljanja novih spletnih vsebin, poskusite z zunanjimi pisci SEO člankov ali priučite svojo ekipo, da ustrezno piše kakovostne SEO članke

Vpliv dolžine SEO člankov na uvrstitev na Googlu

Zelo zanimiva raziskava (vir 3), ki je preučevala ali se daljši SEO članki na Googlu uvrščajo višje kot ostali članki, je pokazala, da (načeloma) res obstoji povezava med daljšimi članki in visokimi uvrstitvami na Googlu.

seo-clanki-dolzina

Za razliko od večine SEO raziskav, ki spremljajo povezavo med količino posameznega SEO članka in njegovo uvrstitvijo na Googlu, je ta raziskava nakazala pomembno razliko pri iskanju poovezave med količino članka in njegovo uvrstitvijo na Googlu.

Raziskava je pokazala, da obstoji večja korelacija (povezava) med dolžino SEO članka in uvrstitvijo na Googlu, med članki, ki so uvrščeni na prvih 20 mestih na Googlu, medtem, ko med SEO članki uvrščeni nad 20. mesto na Googlu, ta povezava ni več tako izrazita.

Kar pomeni, da je količina besed uporabljenih v objavljenem SEO članku povezana bolj z uvrstitvijo v primeru, ko s SEO članki, ciljate na najvišja mesta na Googlu. V kolikor je namen pisanja SEO člankov drugačen (npr. pisanje offsite SEO člankov), vam za potrebe SEO optimizacije, ni potrebno pisati predolgih člankov.

Kako ugotovite dolžino SEO člankov [primer članka o odkupu terjatev na www.prvafina.si]

 

Dolžino SEO člankov ugotovite zelo enostavno.
Uporabite SEO orodje Detailed SEO extention.

Poglejte spodnjo sliko:

NAMIG: Vsi odgovori na vprašanja povezana s pisanjem SEO člankov (od tega kakšne vrste SEO člankov poznamo, cenah za SEO članke in kje najdete dobre pisce za SEO članke ali kako sami postanete kakovosten SEO pisec), so objavljeni na povezavi SEO članki – Vse kar je treba vedeti za kakovosten SEO članek.

SEO članki pri prepoznanih blagovnih znamkah in manjših spletnih straneh

Ista raziskava je hkrati nakazala tudi drugo dodano vrednost daljše spisanih SEO člankov, saj je dokazala, da je taktika pisanja daljših SEO člankov, bolj prisotna pri manjših spletnih straneh in manjših blagovnih znamkah.

Slednje se da sklepati s tem, da velike blagovne znamke v svoji prepoznavnosti bolj stavijo na večjo količino člankov, medtem, ko so manjše spletne strani in manjše blagovne znamke “bolj prisiljene”, da objavljajo daljše SEO članke, če želijo konkurirati prepoznanim blagovnim znamkam na prvih straneh Googla:

dolzina-seo-clankov-blagovne-znamke

Primer SEO člankov prepoznavne blagovne znamke [www.ebonitete.si]

Krasen primer SEO člankov oz. SEO vsebin, ki niso po svoji “dolžini” med najdaljšimi na spletu, v Sloveniji, sodijo pa na spletne strani, zelo poznanih blagovnih znamk, je primer spletne strani www. ebonitete.si.

Kljub temu, da so spletne vsebine na spletni strani www.ebonitete.si, v povprečju krajše od konkurenčnih spletnih vsebin (poglejte sliko spodaj), se spletna stran priznane bonitetne agencije v Sloveniji (Prva bonitetna agencija d.o.o.) nahaja v samem vrhu iskalnika Google:

ebonitete-uvrstitev-na-googlu

Vpliv svežine SEO člankov

Pri raziskovanju učinkov, ki jih imajo SEO članki na uvrščanje spletnih strani na Googlu, precej SEO copywriterjev in na sploh optimizatorjev spletnih strani, rado “pozabi”, da Google učinek SEO člankov na rangiranje spletnih strani v iskalniku, “veže” tudi na panogo in nišo v kateri so objavljani posamezni članki.

Radi pozabljamo, da je t.i. “freshness faktor” (t.j. faktor svežine objavljanja novih člankov) spremljan od panoge do panoge (od ključne besede do ključne besede) drugače.

Če vaša spletna stran deluje v visoko intenzivni, npr. industrijski panogi, kjer se standardi hitro spreminjajo ali pa v npr. v računovodski panogi, kjer je potrebno ves čas bdeti nad konstantno novimi pravili in zakoni, ki jih moramo podjetja spoštovati iz računovodskega vidika, igra svežina objav pomembnejšo vlogo pri uvrščanju spletnih strani na Googlu, kot pri nekaterih “zimzelenih” panogah. Več o tem boste našli v članku Google Freshness Algorithm, Everthing you need to know (Search Engine Journal, vir 4).

IZ SEO PRAKSE: Tisti, ki boste pozorno opazovali kako se “obnaša” uvrstitev vašega novo objavljenega SEO članka, na Googlu, takoj po tem, ko ste ga objavili in kaj se z uvrstitvijo tega SEO članka dogaja tekom naslednjih dni, boste pri marsikaterem članku razbrali naslednji vzorec: novo spisan SEO članek (optimiziran za dolgorepo ključno besedno zvezo) bo najprej uvrščen zelo visoko (nanj deluje t.i. freshness of the content faktor). Trenutno (16.12.2021) je uvrstitev novih člankov moč opaziti na Googlu v cca. 5 urah. Članek se lahko na trenutni poziciji ustali, lahko napreduje (npr. v obdobju več tednov še višje med uvrstitvami), s časom pa nazaduje (freshness of the content več ne deluje). Gibanje uvrstitve članka je odvisno tudi od sezonskosti rabe in interesa po ključni besedi za katero je optimizirana vsebina. Ostali, praktični mini SEO napotki, so objavljeni na povezavi.

Vpliv LOKACIJE objavljenega SEO članka

Učinek SEO člankov na uvrstitev spletne strani na Googlu je odvisen tudi od tega kje na internetu so objavljeni vaši SEO članki. V študiji (vir 5) – Off‐Page SEO: What It Is and Why It’s Important – so nakazali, da je za uvrščanje spletnih strani na Googlu, pomembno ne samo kako kakovosten je spisan SEO članek, ampak tudi KJE na internetu je ta članek, objavljen.

Načeloma študija dokazuje, da offsite SEO članek, objavljen na bolj avtoritativni in zaupanja vredni spletni strani, bolj vpliva na višjo uvrstitev spletne strani na Googlu, kot SEO članek, ki je objavljen na manj avtoritativni spletni strani:

kako-deluje-pagerank
PageRank, ki bi naj skrbel za prenos avtoritativnosti (moči) iz ene spletne vsebine v drugi SEO članek, se bi naj med različnimi članki distribuiral enakomerno. Kar pomeni, da imajo SEO članki, ki so v očeh Googla, bolj zaupanja vredni, večji učinek na spletno stran, ki jo želite na Googlu uvrstiti višje.

Dodatne informacije:

1 – The 2022 Google Algorithm Ranking Factors
2 – How Often Should You Blog? [Blog Post Frequency RESEARCH]
3 – Data-driven SEO Part 2: Does Long Content Really Rank Better?
4 – Google Freshness Algorithm: Everything You Need to Know
5 – Off‐Page SEO: What It Is and Why It’s Important