Uporaba magnetne terapije v sodobni medicini, predvsem v modernih fizioterapijah je nepogrešljiva. Sodobna znanost je v zadnjih desetletjih dokazala, da elektromagnetna polja vplivajo na žive organizme. Ugotovili so, da so ti vplivi na žive organizme lahko koristni ali pa tudi zelo škodljivi. V prispevku preberite, kako deluje magnetna terapija, na katerih področjih deluje in kakšni so učinkoviti aparati.

Uporaba magnetne terapije v medicini je splošno znana, ko pozitivne vplive magnetnega polja uporabljajo pri zdravljenju številnih bolezni.

Zgodovina uporabe magnetne terapije

Skozi zgodovino ugotavljajo vplive magnetnih polj na človeški organizem vse od Nikole Tesle. Le ta je  s sodobnimi raziskovalnimi metodami odkril vpliv magnetnega polja na gostoto tkiva v prvi polovici prejšnjega stoletja. Nikola Tesla je sodeloval z različnimi raziskovalci, tako fiziki kakor medicinci. Opravljali so analize vplivov nizko frekventnega magnetnega polja z različnimi dozami. Ugotovili so, da nizko magnetno frekventno polje z nižjimi dozami pozitivno vpliva na človeško tkivo.

Nikola Tesla

Kako deluje na celico magnetna terapija?

Elektromagnetna aktivnost deluje na potencial celičnih membran in povzroča bio magnetna polja, ki nam pogosto služijo za diagnostiko posameznih sprememb. Bio električni potenciali spreminjajo permeabilnost celične membrane in posledično poboljšano oksigenacijo v celicah ter odplakovanje metabolnih produktov.

Elektromagnetne silnice vzpostavijo mikro vibracijo celične membrane in spremenjene potenciale spreminjajo v pozitivne potenciale. Jakosti okoli 5 mT v konstantni magnetni frekvenci 1 do 100 Hz. Izdelani so bili posebni električni magnetni instrumenti, ki so lahko impulze in frekvenco modulirali po jakosti in po frekvenci od 1 do 100 Hz v nizki jakosti največ do 10 mT.

celica
Vpliv magnetnega polja na celico je pozitiven

Kako je z magnetno terapijo v Sloveniji?

Uporaba magnetne terapije pri nas seže že mnogo let nazaj. Mariborska šola magnetoterapije, ki je nastala v UKC Maribor pod vodstvom prim. dr. Jožeta Baroviča, je postavila osnovne temelje magnetoterapije v slovenskem in evropskem prostoru. Jasno so postavljene indikacije in kontraindikacije za predpisovanje magnetoterapije. Uporaba magnetne terapije pri nas je skoraj v vseh bolnišnicah in kliničnih ustanovah v Sloveniji:

 • bolnišnice
 • fizioterapije
 • welness
 • toplice za rehabilitacijo

Na katerih področjih je uporabna magnetna terapija?

Raziskave so v UKC Maribor na inštitutu za medicinsko rehabilitacijo uporabili tudi pri praktično aplikativnih projektih. Magnetoterapijo nizkih frekvenc in jakosti so uporabili in raziskovali pri različnih boleznih:

– degenerativne spremembe gibalnega sistema,
– sanacijah in zaraščanju kostnih struktur po prelomih ( zlom kosti )
– vplivih magnetoterapije na hipertrofijo prostate,
– vplivih magnetoterapije na vnetne revmatske procese, pri revmi, artritisu…

Barovic
Dr. Barovič vam razloži zakaj je magnetoterapija tako uspešna
Bolečine-sklepi-Magus-blazina
REVMA je vnetna revmatska bolezen, ki povzroča bolečine, več si preberite na povezavi.

Magnetna terapija pri zlomu kosti

Iz Ukc Maribora so se povezali z lnštitutom za higieno Univerzitetnega kliničnega centra v Grazu pod vodstvom prof. dr. Gerharda Fischerja in na podlagi teh raziskav objavili skoraj 30 strokovnih člankov v različnih revijah, ki so indeksirani v medicinski literaturi. Pri vseh preiskavah je najvažneje zapisati, da magnetoterapija nizkih frekvenc in nizkih jakosti skoraj za 30 % omogoča zaraščanje kostnih struktur po prelomih oziroma raztrganinah. Več o vplivu magnete terapije na zlome kosti si lahko preberete v članku, ki govori o hitrejšem zaraščanju kosti. Na tej povezavi lahko najdete tudi študije o magnetoterapiji in zaraščanju kosti.

Osteoporoza-zlom-kosti
Magnetna terapija se pokaže za zelo učinkovito pri celjenju kosti, ko utrpite zlom kosti, saj se kar 30% hitreje celi.

Bolečine v križu, kolenu

Magnetna terapija je zelo velika pridobitev na področju ortopedije in bolečin v sklepih. Naj si gre za obrabo, vnetje ali vkleščen živec, magnetna terapija pospeši cirkulacijo na vseh potrebnih nivojih. Zaključek velike študije, na več kot 3000. pacientih, je v enajstih letih pripeljalo do spoznanja: “magnetna terapija je odlična terapija za bolezni sklepov.” ( 1 )

 • pri lajšanju bolečin v sklepih,
 • oteklina se zmanjša,
 • sklep ostane oziroma postane gibljiv,
 • deluje protivnetno…

Aparati za magnetno terapijo

Posebej so iskali medicinske aparate, ki imajo možnost moduliranih jakosti in frekvence. Nekateri aparati, ki so bili na razpolago so imeli samo pravokotni impulz frekvence, pri drugih pa smo naleteli na impulze v paketih, kjer je bilo težko modulirati posamezne programe za posamezne težave človeškega telesa.

Največ raziskav so opravili na aparatih Elmag in pozneje z aparatom Magus, ki omogoča modulacijo frekvence in jakosti za različne programe zdravljenja. Občutljivost na delovanje magnetnega polja je pri boleznih različna in je potrebno medicinsko znanje terapevtskih efektov magnetnega polja na specifična bolezenska stanja živega organizma.

Magnetna terapija Magus je narejena v Sloveniji in je na trgu že od leta 2009.

lzkazalo se je, da je aparat Magus  najbolj prilagodljiv potrebam aplikacije na področju degenerativnih sprememb. Zelo zmanjšuje bolečine na področju travmatologije in za zaraščanje kostnih struktur po operativnih posegih. 

Osnovna indikacija za uporabo magnetoterapije je tam, kjer želimo vplivati na membranski potencial celic oziroma spremeniti moten koloidno ozmotski tlak določenega tkiva. Območje indikacije je zelo široko, vendar je mehanizem delovanja tako enostaven, da je možno to terapijo uporabljati pri različnih boleznih. Delovanje magnetnih silnic na določeno področje je okoli 50 cm in deluje globinsko. Pod vplivom polja je vso tkivo pod magnetnim aparatom in s pravilno izbiro frekvence impulzov in jakosti vzpostavimo ponovno uravnotežen metabolizem same celice.

Uporaba magnetne terapije pri vas doma

Uporaba magnetne terapije pri vas doma je možna, saj vam predstavljamo slovenskega proizvajalca Magus blazine. Le-ta je narejena za domačo uporabo in je varna in hkrati učinkovita metoda za lajšanje tegob doma.

Pred odločitvijo o nakupu, si lahko aparaturo izposodite na dom, da preverite delovanje magnetne terapije. Najem na dom je možen za daljše časovno obdobje:

 • 4 tedne
 • 6 tednov
 • 8 tednov

Uporaba magnetne terapije pri vas doma je enostavna. Ker vam jo dostavijo na dom, vam takrat tudi razložijo delovanje naprave in vam tudi strokovno svetujejo>>> najem

 

VIR ( 1: pubmed.ncbi ): študija, ki je dokazala, da je magnetna terapija učinkovita metoda za bolezni sklepov

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.