Uporaba magnetne terapije v medicini

Pokličite nas za brezplačno svetovanje

✆ +386 40 807 327

Na voljo smo vam od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro.

Uporaba magnetne terapije v medicini

Uporaba magnetne terapije v sodobni medicini, predvsem v modernih fizioterapijah je nepogrešljiva. Sodobna znanost je v zadnjih desetletjih dokazala, da elektromagnetna polja vplivajo na žive organizme. Ugotovili so, da so ti vplivi na žive organizme lahko koristni ali pa tudi zelo škodljivi. V prispevku preberite, kako deluje magnetna terapija, na katerih področjih deluje in kakšni so učinkoviti aparati.

Uporaba magnetne terapije v medicini je splošno znana, ko pozitivne vplive magnetnega polja uporabljajo pri zdravljenju številnih bolezni.

Zgodovina uporabe magnetne terapije

Skozi zgodovino ugotavljajo vplive magnetnih polj na človeški organizem vse od Nikole Tesle. Le ta je  s sodobnimi raziskovalnimi metodami odkril vpliv magnetnega polja na gostoto tkiva v prvi polovici prejšnjega stoletja. Nikola Tesla je sodeloval z različnimi raziskovalci, tako fiziki kakor medicinci. Opravljali so analize vplivov nizko frekventnega magnetnega polja z različnimi dozami. Ugotovili so, da nizko magnetno frekventno polje z nižjimi dozami pozitivno vpliva na človeško tkivo.

Kako deluje na celico magnetna terapija?

Elektromagnetna aktivnost deluje na potencial celičnih membran in povzroča bio magnetna polja, ki nam pogosto služijo za diagnostiko posameznih sprememb. Bio električni potenciali spreminjajo permeabilnost celične membrane in posledično poboljšano oksigenacijo v celicah ter odplakovanje metabolnih produktov.

Vpliv magnetnega polja na celico je pozitiven

Elektromagnetne silnice vzpostavijo mikro vibracijo celične membrane in spremenjene potenciale spreminjajo v pozitivne potenciale. Jakosti okoli 5 mT v konstantni magnetni frekvenci 1 do 100 Hz. Izdelani so bili posebni električni magnetni instrumenti, ki so lahko impulze in frekvenco modulirali po jakosti in po frekvenci od 1 do 100 Hz v nizki jakosti največ do 10 mT.

Kako je z magnetno terapijo v Sloveniji?

Uporaba magnetne terapije pri nas seže že mnogo let nazaj. Mariborska šola magnetoterapije, ki je nastala v UKC Maribor pod vodstvom prim. dr. Jožeta Baroviča, je postavila osnovne temelje magnetoterapije v slovenskem in evropskem prostoru. Jasno so postavljene indikacije in kontraindikacije za predpisovanje magnetoterapije. Uporaba magnetne terapije pri nas je skoraj v vseh bolnišnicah in kliničnih ustanovah v Sloveniji:

 • bolnišnice
 • fizioterapije
 • welness
 • toplice za rehabilitacijo
Dr. Barovič

Dr. Barovič vam razloži zakaj je magnetoterapija tako uspešna

Na katerih področjih je uporabna magnetna terapija?

Raziskave so v UKC Maribor na inštitutu za medicinsko rehabilitacijo uporabili tudi pri praktično aplikativnih projektih. Magnetoterapijo nizkih frekvenc in jakosti so uporabili in raziskovali pri različnih boleznih:

degenerativne spremembe gibalnega sistema,
– sanacijah in zaraščanju kostnih struktur po prelomih ( zlom kosti )
– vplivih magnetoterapije na hipertrofijo prostate,
– vplivih magnetoterapije na vnetne revmatske procese, pri revmi, artritisu…

REVMA je vnetna revmatska bolezen, ki povzroča bolečine, več si preberite na povezavi.

Magnetna terapija pri zlomu kosti

Iz Ukc Maribora so se povezali z lnštitutom za higieno Univerzitetnega kliničnega centra v Grazu pod vodstvom prof. dr. Gerharda Fischerja in na podlagi teh raziskav objavili skoraj 30 strokovnih člankov v različnih revijah, ki so indeksirani v medicinski literaturi. Pri vseh preiskavah je najvažneje zapisati, da magnetoterapija nizkih frekvenc in nizkih jakosti skoraj za 30 % omogoča zaraščanje kostnih struktur po prelomih oziroma raztrganinah. Več o vplivu magnete terapije na zlome kosti si lahko preberete v članku, ki govori o hitrejšem zaraščanju kosti. Na tej povezavi lahko najdete tudi študije o magnetoterapiji in zaraščanju kosti.

Magnetna terapija se pokaže za zelo učinkovito pri celjenju kosti, ko utrpite zlom kosti, saj se kar 30% hitreje celi.

Bolečine v križu, kolenu

Magnetna terapija je zelo velika pridobitev na področju ortopedije in bolečin v sklepih. Naj si gre za obrabo, vnetje ali vkleščen živec, magnetna terapija pospeši cirkulacijo na vseh potrebnih nivojih. Zaključek velike študije, na več kot 3000. pacientih, je v enajstih letih pripeljalo do spoznanja: “magnetna terapija je odlična terapija za bolezni sklepov.” ( 1 )

 • pri lajšanju bolečin v sklepih,
 • oteklina se zmanjša,
 • sklep ostane oziroma postane gibljiv,
 • deluje protivnetno…

Bolečine v križu občuti vsakdo kdaj v življenju: preberite in izvedeli boste vse kar morate vedeti o bolečinah v križu

Aparati za magnetno terapijo

Posebej so iskali medicinske aparate, ki imajo možnost moduliranih jakosti in frekvence. Nekateri aparati, ki so bili na razpolago so imeli samo pravokotni impulz frekvence, pri drugih pa smo naleteli na impulze v paketih, kjer je bilo težko modulirati posamezne programe za posamezne težave človeškega telesa.

Največ raziskav so opravili na aparatih Elmag in pozneje z aparatom Magus, ki omogoča modulacijo frekvence in jakosti za različne programe zdravljenja. Občutljivost na delovanje magnetnega polja je pri boleznih različna in je potrebno medicinsko znanje terapevtskih efektov magnetnega polja na specifična bolezenska stanja živega organizma.

Magnetna terapija Magus je narejena v Sloveniji in je na trgu že od leta 2009.

lzkazalo se je, da je aparat Magus  najbolj prilagodljiv potrebam aplikacije na področju degenerativnih sprememb. Zelo zmanjšuje bolečine na področju travmatologije in za zaraščanje kostnih struktur po operativnih posegih. 


Osnovna indikacija za uporabo magnetoterapije je tam, kjer želimo vplivati na membranski potencial celic oziroma spremeniti moten koloidno ozmotski tlak določenega tkiva. Območje indikacije je zelo široko, vendar je mehanizem delovanja tako enostaven, da je možno to terapijo uporabljati pri različnih boleznih. Delovanje magnetnih silnic na določeno področje je okoli 50 cm in deluje globinsko. Pod vplivom polja je vso tkivo pod magnetnim aparatom in s pravilno izbiro frekvence impulzov in jakosti vzpostavimo ponovno uravnotežen metabolizem same celice.

Uporaba magnetne terapije pri vas doma

Uporaba magnetne terapije pri vas doma je možna, saj vam predstavljamo slovenskega proizvajalca Magus blazine. Le-ta je narejena za domačo uporabo in je varna in hkrati učinkovita metoda za lajšanje tegob doma.

Pred odločitvijo o nakupu, si lahko aparaturo izposodite na dom, da preverite delovanje magnetne terapije. Najem na dom je možen za daljše časovno obdobje:

 • 4 tedne
 • 6 tednov
 • 8 tednov

Uporaba magnetne terapije pri vas doma je enostavna. Ker vam jo dostavijo na dom, vam takrat tudi razložijo delovanje naprave in vam tudi strokovno svetujejo>>> najem

VIR ( 1: pubmed.ncbi ): študija, ki je dokazala, da je magnetna terapija učinkovita metoda za bolezni sklepov

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.