Kakšen je vzrok za dolgotrajne bolečine v mišicah?

Dolgotrajne bolečine v mišicah danes beležimo večino pri ženskah, različnih starostnih skupin; najpogosteje po 40. letu.

To ni bolezensko stanje starejših ljudi. In ne govorimo o bolečinah v mišicah po telovadbi, ki čez dva dni minejo. Ta bolezen sodi med kronične revmatološke bolezni, ki ji mnogi na kratko rečejo tudi:  revma.

Opisali bomo dolgotrajne bolečine v mišicah po celem telesu, ki ji rečemo tudi fibromialgija; ali obstaja dokazan vzrok zanjo, in kako si pomagati pri takih bolečinah.

Na koncu prispevka preberite zanimive vaje in nasvete pri bolečinah.

fibromialgija

Dolgotrajne bolečine v mišicah, ki trajajo nepretrgoma več mesecev, brez znanega razloga, je bolezensko stanje, ki mu rečemo tudi “vse me boli” ali fibromialgija. Vzroki bolezni še niso povsem jasni, obstaja pa nekaj možnih teorij, kot so:

 • hormonski ( menopavza )
 • infekcijski
 • stresni

Najnovejše raziskave so pokazale, da bi lahko bil vzrok v centralnem živčnem sistemu in / ali v biokemičnih spremembah in s prekrvavitvijo mišičnega tkiva.

Ljudem, ki imajo dolgotrajne bolečine v mišicah, centralni živčni sistem drugače prevaja čutilne zaznave, zato čutijo strašne bolečine v mišicah, so pa tudi bolj občutljivi na druge zunanje dražljaje, kot so mraz, vlaga v zraku…

Najpogostejši znaki pri dolgotrajnih bolečinah v mišicah so:

 • pojav bolečine v globokih tkivih vrata, križa, ramenih, medeničnem obroču in okončinah
 • bolečina ne pojenja minimalno 3 mesece
 • splošna stalna utrujenost
 • pogosti glavoboli, migrene ali tenzijski glavoboli
 • motnje spanja

Bolnike s tako boleznijo razvrstimo v tri skupine, odvisno od stadija bolezni in kaj so še sposobni početi:

 • lažja oblika, ko bolnik še hodi v službo in opravlja lažja domača dela, v prostem času pa počiva
 • srednja oblika bolezni je tako napredovala, da bolnik ne zmore več hoditi v službo, lahko pa še opravlja lažja domača dela
 • težka oblika bolezni je, ko so bolniki že odvisni od pomoči drugih, saj jih bolečine v mišicah in druge spremljevalne težave tako omejujejo, da stežka poskrbijo zase

Ker za bolezen ne vemo kakšen je vzrok, in da je lahko tudi gensko pogojena, je tudi preprečiti ne znamo.

Kaj pa lahko naredijo bolniki, ki imajo dolgotrajne bolečine v mišicah, da si olajšajo življenje?

Kako si lahko pomagam?

Bolnikom ki imajo dolgotrajne bolečine v mišicah običajno zdravniki postavljajo diagnozo več let. Bolezensko stanje tudi zelo niha.

Po opisanih simptomih in znanih ACR kriterijih, vas osebni zdravnik napoti k revmatologu in še h kakšnemu specialistu, če je potrebno.

Glavni cilj zdravljenja je, da se bolniku olajšajo bolečine v mišicah, kot tudi, da se uredijo razmere v delovnem okolju, če je bolnik sposoben hoditi v službo.

Dolgotrajne bolečine v mišicah ali fibromialgija ni dokončno ozdravljiva bolezen.

Bolnikom se priporoča zdrav način življenja:

 • zdrava prehrana
 • brez alkohola, kave in cigaret
 • redna, vsakodnevna in pravilna telesna aktivnost ( nasvet fizioterapevta )
 • urejene razmere v delovnem in družinskem okolju

 

Bolniki si lahko pomagajo sami največ s pravilno fizično pripravljenostjo in elektromagnetno terapijo, ki je povsem neagresivna metoda za lajšanje dolgotrajnih bolečin v mišicah.

Magnetno terapijo lahko izvajate doma, uporabite poseben program za lajšanje bolečin v mišicah in zakrčenost mišic.

Bolnikom zelo prija in pozitivno vpliva na boleče mišice topla mokrota: kopanje v termalnih vodah, obkladki s toplo namočeno brisačo ali zgolj prhanje s toplo vodo.

Priporočajo se vaje za raztezanje, kjer razgibavamo vse mišične skupine; kondicijske vaje, od tega najbolje hoja, kolesarjenje ali plavanje in vaje za moč z različnimi utežmi. Pri nobenih vajah ne pretiravamo in jih ponavljamo 30 min na dan.

Elektromagnetna terapija kot dopolnilna terapija morebitnim tabletam (protibolečinske in / ali antidepresivne), je izvrstno lajšanje bolečin v mišicah, brez neželenih stranskih učinkov.

 

Sprva se odločite za najem, da se prepričate, da vam pomaga.

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

tina-stifter

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.